Välkommen till S*Jörgårdens Ragdoll!


Här inne på hemsidan kan du kolla in våra fina ragdollkatter och underbara ragdollkattungar - surfa gärna runt och följ mina katter och vår avel på katteri S*JÖRGÅRDENS!

Jag heter Susanne Göransson och har stamnamnet S*Jörgårdens i SVERAK, FiFE. Jag har fött upp ragdolls sedan 2007 - 17 år har det hunnit bli, tänk vad tiden går fort när man har roligt!

Jag är en väldigt djurintresserad person som alltid omgett mig med djur av olika slag, ända sedan jag var liten. Jag tycker att katter är helt fantastiska. Bland alla fina katter finns en ras som är något utöver det vanliga enligt mig - och det är den UNDERBARA rasen Ragdoll! Härligare katter finns bara inte. :)

När jag 2006 köpte min första Ragdoll, S*Riddlers Loving Achilles, så blev jag fast för rasen! Han följdes snart av flera och sen startade jag mitt avelsarbete med rasen. Jag fick min första ragdollkull sommaren 2007 och inför min andra kull fick jag mitt stamnamn S*Jörgårdens registrerat 2008 hos SVERAK och har sedan dess haft en ragdolluppfödning i hemmiljö.

Jag har utbildat mig i ämnet KATT under åren och blev 2011 SVERAK-diplomerad uppfödare. Jag har var medlem i Fife breed Council för ragdoll  i några år. Jag har gått Sydkattens uppfödarutbildningar del 1, 2, 3 och 4, samt PawPeds kurser G1, G2 och G3.

Jag är medlem i Ragdollklubben och har även suttit i styrelsen åren 2019-2022. Jag har också varit redaktör för bästa ragdolltidningen Trasdockan (Ragdollklubbens medlemstidning) åren 2021-2023 och hunnit med att ge ut ett gäng fullspäckade nummer av tidningen, så det har blivit till att jag skrivit och undersökt en hel del kring rasen. 

Mina mål i uppfödningen är att ta tillvara rasens fantastiskt trevliga temperament men förstås också dess vackra rastypiska utseende, och så lägger jag mycket stor vikt vid hälsa, jag vill ha friska katter i min uppfödning. 

Jag tycker att Ragdollen är den ultimata sällskapskatten då den är så social, trevlig, cool och oerhört vacker med sina fantastiska blå ögon och sin långa, silkiga men lättskötta päls!


Familjen delar mitt djurintresse och vi bor i en stor villa i Örkelljunga i nordvästra skåne, här har vi gott om plats för oss och våra katter. Alla våra katter är våra kära familjemedlemmar och de betyder oerhört mycket för oss.

Hos oss bor ett gäng underbara ragdolls, det är mina avelshonor Uffa, Una & Wendy och avelshanarna Jonas & Tristan, samt ett gäng ungkatter på tillväxt/utvärdering.

Vi har också hästar, men de bor inte hemma i villan förstås... ;)

Vi bor i två ihopbyggda hus, med tre plan, 11 rum så det finns verkligen gott om utrymme. Vi har också 4 rastgårdar på tomten där katterna kan få rasta sig och få lite sol och vind i pälsen, kika på fåglar och lufta sig. 

Vi har aldrig fler än max tre vuxna katter tillsammans för att minimera smitta och vi har alltid nya katter eller katter som varit på utställning i karantän. Vi hälsotestar våra katter regelbundet.

Vi har också ragdollkatter som bor hos våra duktiga fodervärdar runt om i Södra Sverige, och periodvis även hos vår uppfödarvän Martina i Tjeckien, som jag samarbetar med sen många år tillbaka. Vi har några katter tillsammans jag och Martina och byter även avelskatter med varandra. 

 

Då och då har vi förstås också lyckan att ha ljuvligt söta och lekfullt busiga små kattungar som tassar runt härhemma! Jag har dock en plan att trappa ned på min ragdollavel här hemma och kommer att använda mig mer av fodervärdar i min uppfödning, pga hälsoproblem i min familj. Då växer kattungarna upp hemma hos fodervärdarna, men det är jag som är ansvarig och som planerar aveln, har koll på katterna, kattungarna, hälsa, allt pappersarbete, kostnader för kullarna etc. Det blir ett nära samarbete med mina duktiga och underbara fodervärdar! Foderkatterna kommer hem till mig då och då för kortare perioder då det är dags för parning och jag gör förstås många besök hos fodervärdarna när jag har kattungekullar hemma hos dem.


Jag arbetar hemifrån med eget företag och är jourhem till omhändertagna ungdomar, så jag finns så gott som alltid hemma och har gott om tid att pyssla om våra katter och kattungar. Så förutom oss och våra egna ungdomar härhemma så har vi även våra underbara jourplacerade barn/ungdomar (i åldrarna 0-18 år) boende hos oss i kortare eller lite längre perioder -   så katterna här blir väl socialiserade och har många famnar att krypa upp i. 


Kattungar från oss brukar vara trygga, lugna, framåt, totalt orädda och väääldigt kelsjuka.


Mvh /Susanne Göransson

Show i Kristianstad 2016. Vår fina Kaya och Ompalompa tog varsitt BEST IN SHOW både på lördagen och på söndagen, och jag vann Bästa Uppfödning i kategori I båda dagarna.