SKÖTSELRÅD

♥ FÖR DIN KATTUNGE ♥

 

S*Jörgårdens Dreamboy Hamlet

 

Här kommer lite tips och råd att tänka på inför att du ska hämta hem din lilla "Jörgårdare":

 

FODER  

Kattungarna från oss på S*Jörgårdens är vana att äta ”Royal Canin Kitten” torrfoder och även en del "Pure Natural Kitten" torrfoder. De får också ”Mush Vaisto Cat” och "Smaak", vilka är råfoder. Mush och Smaak är frysta bollar med kött, det är ett jättebra naturligt helfoder för katt. Kattungarna ska ha den sorten av Mush/Smaak som är anpassad för kattungar. 

Mush Vasto Cat finns att köpa i djuraffärer och på Granngården. Smaak och Pure Natural finns att köpa på Arken Zoo, Royal Canin finns på de flesta djuraffärer.

Jag rekommenderar fri tillgång på torrfoder, och så att ge råfoder morgon och kväll. Det är viktigt att till att börja med ge samma mat som vi gett här hemma. Flytten är en omställning för kattungen, och ett samtidigt foderbyte kan resultera i orolig mage.

När katten närmar sig året är det dags för vuxenfoder, där jag rekommenderar ”Royal Canin Ragdoll” eller ”Pure Natural Adult” och fortsätt gärna med Mush/Smaak. Nu kan du variera olika sorters Mush/Smaak om du vill. Ett bra tips är att gå över helt på råfoder om katten skulle bli överviktig, då brukar de gå ned till normalhull och stanna där och må bra. Alternativt att du begränsar torrfodret och inte ger fri tillgång längre. Men om katten håller bra hull så fortsätter du med fri tillgång såklart, det är det bästa att den kan äta när den vill.

 

HEMKOMSTEN  

Ställ ner transportburen på golvet i närheten av toalettlådan. Öppna den och ta själv ett steg tillbaka och låt katten bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro. Begränsa gärna kattens revir till ett eller ett par rum under första dagen/första timmarna. Det finns flera anledningar till detta; dels riskerar man inte att katten kommer så långt bort från lådan att den inte hittar dit när det blir dags, dels kan man låta kattungen slippa träffa främmande katter och hundar direkt efter flytten och så blir det heller inte så mycket ny miljö att vänja sig vid direkt. Men glöm för all del inte att den lilla kattungen behöver massor av mänsklig kontakt redan från första stund. Låt gärna transportburen stå kvar på en plats där katten trivs. Förhoppningsvis blir den ett favorittillhåll och känns inte alls skrämmande den dag man ska ut och åka.

 

RUMSRENA  

Katter har en otroligt stark drift att gräva ner sin avföring. Det innebär att de i stort sett alltid går till lådan utan att man behöver lära dem det. Har man andra katter är det bra om kattungen får en egen liten låda i början så att den inte behöver klampa in där det luktar som mest av de andra katterna som kanske känns stora och läskiga! Om lådan har huv så låt den vara av tills kattungen har full koll på var lådan finns och vad den ska användas till. Kattungen är van vid klumpande kattsand, välj någon sort ni trivs med. Ever Clean brukar vara omtyckt av många. Här hos oss har vi en blandning i lådorna: Cattia (finns på Coop, Ica, mfl ställen) och Compact Care Multicat (finns på Arken Zoo).

 

SKÖTSEL  

Det är bra att borsta/kamma din ragdoll ca 1 gång i veckan, oftare vid fällning. Det är mycket lättare att vänja den vid kamning när den är liten så gör det gärna regelbundet och ofta. På det viset lär sig katten att uppskatta kamningen, som ju blir en trevlig stund av gos. En liten karda brukar fungera bra att borsta med, och den så kallade Mirakelkammen är jättebra att kamma ragdollpäls med. Passa på att kontrollera kattens ögon, öron, mun och allmäntillstånd när ni har en kelstund. Om katten skulle verka dålig så ta tempen på den innan du ringer till veterinären. Kattens normala kroppstemperatur ligger på omkring 38-39.3 grader.

 

KATTENS TÄNDER  

Din kattunge kommer att fälla sina mjölktänder vid ca 5-6 månaders ålder. Det är väldigt bra att sköta sin katts tänder genom tandborstning, det förebygger tandsten och inflammationer. Börja borsta kattens tänder redan när den är liten, gör det till en bra stund med godis som belöning, och när du börjar vänja kattungen vid tandborstning så kan det vara bra att bara borsta en tand första gången, ge godis och lek/mys, och sen ta två tänder nästa dag etc. Det finns speciell tandkräm för katter som smakar gott för dem, finns att köpa i djuraffärer.

 

INNEKATT  

Din ragdollunge kommer att vara en go och glad innekatt om du kattanpssar ditt hem och aktiverar katten dagligen. Roliga, stora klösträd/klätterträd uppskattas, gärna flera, och leksaker av olika slag är viktigt - och roligast är att leka med dig! Vippor, bollar som kastas, laserpekare mm. Bjud gärna din katt på skojig ”jakt” varje dag! Jag rekommenderar att du inte tar ut din katt i sele om du bara tänker göra det nån gång ibland, utan ska den vara innekatt så visa den inte allt därute – för annars kanske den börjar hänga vid dörren och försöker smita ut…?

 

KLÄTTERTRÄD 

Ett klätterträd inomhus till katten är en god investering då goda klösvanor redan tidigt kan rädda många möbler. Hyllorna blir säkert populära eftersom katter gillar att ligga högt och blicka ut över sina domäner. Skulle katten inte vilja klösa på sitt träd kan man spraya det med catnip, kattmynta, som finns på flaska. Klätter- och klösmöjligheter inne är särskilt viktiga för katter som inte får gå ut. Innekatter måste också ges möjligheten att kunna titta ut, så en plats vid ett fönster blir säkert ett favorittillhåll.

 

SELE & KOPPEL  

Om du vill ta ut din katt på dagliga promenader utomhus är det bra att vänja den vid sele och koppel redan när den är liten. Du börjar med att ta på enbart selen, inomhus, en stund. Och så utökar du stunden för varje gång, tills katten vant sig vid selen och kan röra sig obehindrat med den på sig. Därefter vänjer du den även vid att ha koppel, så du tar små promenader inomhus – tänk på att inte dra i kopplet, utan du följer katten dit den går och vill du leda den åt nåt annat håll så bär du katten ditåt du vill och lockar sen på den. När kattungen är van vid sele och koppel inne så är det dags för er att ge er ut och låta kattungen utforska den stora världen utomhus! OBS! Det är INTE TILLÅTET enligt djurskyddslagen att binda fast kopplet i någonting, utan någon behöver hålla i kopplet. Katter får inte stå uppbundna, varken i kortare koppel eller i längre löplina.

 

RASTGÅRD  

Vill du kunna låta katten vara utomhus lite mer fritt och utan att du är med hela tiden så rekommenderar jag dig att fixa en innätad rastgård (med tak så katten inte rymmer) eller allra helst att inhägna tomtgränsen med kattsäkrat staket om du bor i villa – DET skulle verkligen din katt uppskatta! : )

 

BALKONG 

Du som har balkong som är högre upp än 3 m från marknivå behöver kattsäkra den genom att näta in balkongen. Det är inte tillåtet enligt djurskyddslagen att ha en ”öppen” balkong på den höjden och uppåt, som katten kan komma ut till. Det är så lätt hänt att katten råkar ramla ned, eller tror sig kunna hoppa ned och skadar sig…  Det är VÄLDIGT uppskattat av din katt om du fixar i ordning så den kan få tillgång till att vara på balkongen! : )  Sätt upp nät och ha nåt trevligt att sitta på därute, kanske ett klätterträd, så katten kan se ut över balkongräcket och njuta lite sol och vind i pälsen!

 

VACCINATIONER 

Katter ska vaccineras mot kattpest och kattsnuva. Detta görs med jämna mellanrum enligt veterinärens ordination. Kattungen är vaccinerad 2 gånger (grundvaccinerad) när du får hem den och ska återvaccineras runt 1 års ålder.

 

AVMASKNING 

Kattungen är avmaskad innan leverans. Ett tips är att köpa ett ”Kolla-masken”-kit på apoteket och skicka in avföringsprov när katten är ca 6 månader för att se om den behöver avmaskas igen eller ej. Om katten är utomhus, ex på koppelpromenader eller i rastgård så är det bra att göra maskkoll varje halvår och avmaska vid behov.

 

KASTRERING 

Kastrerar både hanar och honor gör man i god tid innan de blir fertila, jag rekommenderar att få det gjort när kattungen är 4-6 mån, Jag brukar låta kastrera både hon- och hankattungar jag säljer till sällskap, redan innan leverans så det är klart när ni får hem er lilla kattunge, men ibland bedömer min veterinär att kattungen är för liten att kastreras innan leverans, och då får nya ägaren ordna med det när kattungen vuxit på sig och blivit lite äldre. Kattungar som är köpta till sällskap SKA kastreras och får inte användas till avel.

 

AVEL  

Är/blir du intresserad av avel, är du varmt välkommen att höra av dig till mig så hjälper jag dig att hitta en lovande kattunge för avel/show. Tänk på att det tar mycket tid och är ett stort ansvar att föda upp en kull kattungar. Det finns också möjlighet att få vara fodervärd och på så vis få vara med om att föda upp kattungar, tillsammans med mig, där jag har allt ansvar. Det kan vara ett bra sätt att få prova på, innan du bestämmer dig för att själv avla. Ni som vill köpa kattunge till avel rekommenderar jag att läsa den HÄR texten som jag skrivit, med råd och tips till nya uppfödare. Det är mycket att tänka på när man ska avla på ett ansvarsfullt sätt. 

 

FÖRSÄKRING  

Veterinärvård är dyrt! Det är därför viktigt att man har en bra försäkring till sin katt, samt att man förebygger sjukdomar genom t ex vaccinering, bra foder i rätt mängd, tandskötsel och att man är uppmärksam på hur katten mår. Det är viktigt att du försäkrar din kattunge samma dag du hämtar den för att vara ekonomiskt garderad ifall det skulle hända någonting. Jag brukar hjälpa till med att förmedla kontakt mellan köparen och mitt försäkringsombud på Agria, Irene Norrman, om köparen vill.

 

ÄGARÄNDRING SVERAK  

När du kommer och hämtar hem din lilla ”Jörgårdare” så gör vi en ägarändring till SVERAK. Jag kommer att logga in på ”Mina Katter” via deras hemsida och anmäla dig som ny ägare, därefter loggar du in och bekräftar. Enkelt och smidigt. Bank-ID krävs, men har du inget sådant så finns det en blankett vi kan fylla i nya ägarens uppgifter på och skicka in i stället.

 

RAGDOLLKLUBBEN

är en rasklubb för alla som är intresserade av ragdolls, som jag verkligen rekommenderar att du går med i. Du bjuds på ett gratis kattungemedlemsskap, innevarande år, vid köp av kattunge. Det är jättebra att vara medlem, du stöttar klubbens arbete med rasen. Du får vara med på träffar, föreläsningar mm, du får även 10% rabatt på din Agria-försäkring som medlem, och du får tidningen ”Trasdockan” hem i brevlådan. Trasdockan handlar endast om kattrasen  RAGDOLLS!  : )  Jag är redaktör för tidningen sedan 2021 och jag ser gärna att läsarna skickar in bilder och text om sina ragdolls, alla är välkomna att vara med och fylla tidningen med läsvärt om våra underbara katter! Ragdollklubben har en hemsida med bra info, och en facebook-grupp, där det finns möjlighet att ställa frågor och få support, vara med på bildtävlingar mm. Jag hjälper dig att lösa ett gratis kattungemedlemsskap när du kommer hit och hämtar hem din lilla kattunge.

 

KATTHOTELL  

Om du har behov av kattpassning så är alla Jörgårdare alltid välkomna till mig, i mån av plats. Jag har ett katthotell med 8 kattrum, bokar du i någorlunda god tid så brukar jag för det allra mesta kunna ordna plats för mina egna kära uppfödningar. Ja, alla katter är förstås välkomna till mig på ”Örkelljunga Katthotell”, men det är såklart extra roligt att få återse mina Jörgårdare. 

 

 

JORDBRUKSVERKETS KATTREGISTER  

Glöm inte att logga in på jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverkat.se och klicka in på ”Kattregistret” och registrera dig som ägare till din nya lilla familjemedlem, så fort du fått hem din ragdollunge. Det är numera lag på att alla katter ska vara registrerade där, och det är väldigt bra tycker jag att vi numera har ett nationellt ID-register för alla Sveriges katter – då är det lättare att katten hittar hem igen, när polisen eller upphittaren enkelt kan söka på kattens ID-nr och få fram dig som ägare OM det värsta skulle inträffa och din lilla vän skulle komma bort.

 

 

 S*Jörgårdens TR ASurprise Ompalompa

 

Jag har här försökt sammanfatta det allra viktigaste som du behöver veta som nybliven kattägare. Mer kommer ni att lära er med tiden av varandra, du och din katt! Mycket info finns också på nätet och det går också bra att du hör av dig till mig om du har frågor, jag försöker svara i den mån jag kan.

 

LYCKA TILL MED DIN KATTUNGE! 

/Susanne – S*Jörgårdens Ragdolls

 

 

 

www.ragdolls.dinstudio.se