Vill du bli uppfödare?

Vill du prova på att ta en kull kattungar? 

   

Av: Susanne Göranson

 

Välkommen att lära dig mer om kattavel!

Det är roligt att föda upp katter och det är mysigt med kattungegos, för att inte tala om hur spännande det är att se hur kattungarna utvecklas och hur väl de motsvarar de mål du gjorde upp när du planerade parningen.

Men det är ett stort ansvar också: 

  • Du som uppfödare har ansvar över att du använder friska katter med bra temperament i varje parning du planerar.
  • Det finns många skyldigheter för kattuppfödare i lagen, som du behöver känna till. 
  • Med raskattavel vill vi ständigt förbättra våra katter och få fram friska, trevliga och vackra rastypiska katter, så kunskap om rasen och om avel behövs. 

Med andra ord finns det en hel del att lära och sätta sig in i innan du sätter igång med dina avelsplaner.

Tyvärr är det inte alltid som allting går bra utan mycket kan hända, katterna kan bli sjuka, förlossningen kan gå fel, kattungar kan födas med missbildningar etc. Som uppfödare behöver du vara beredd på att kunna hantera det mesta.

Det är fantastiskt roligt när det går bra och det är oerhört tungt när det inte går bra. För det allra mesta går det dock bra som väl är!

Här har jag samlat en del viktig info till dig som funderar på avel.

Det är mycket att fundera på, så häng med nu!

 

 

♥  Mentor

Det är väldigt bra att ha en mentor, en erfaren uppfödare som hjälper dig som är ny inom uppfödning, med allt som du undrar över. En bra och erfaren mentor bör kunna hjälpa dig med följande:

  • Svara på alla dina frågor om stort som smått (alla har vi varit nybörjare någon gång, inga frågor är konstiga)
  • Hjälpa dig planera parningen och stötta dig i valet av avelshane och kanske även hjäpa till med att låna ut avelshane
  • Hjälpa till med info om ev utställning och därtill hörande pälsvård 
  • Råda om hälsotester och hur de praktiskt går till 
  • Stötta dig under din katts dräktighet och förlossning om du behöver råd
  • Hjälpa dig med frågor kring hur du registrerar din kull etc
  • Hjälpa dig att bedöma dina kattungar
  • Hjälpa dig med frågor kring kattungeköpare

Så det bästa du kan göra i starten på din uppfödning, är att försöka hitta en bra och erfaren uppfödare till mentor åt dig. Köper du din blivande avelskatt av en seriös och erfaren uppfödare, så brukar denne oftast kunna bli en bra mentor åt dig också. Du kan även kontakta Ragdollklubben som hjälper till med mentorskap. 

 

♥  Din kattunge

Det har kanske inte varit helt enkelt att hitta en bra kattunge för avel, det tar sin tid och låt det göra det. Under tiden hinner du läsa på och lära dig mer om rasen och om kattavel, skapa kontakter inom ”ragdollvärlden”, gå på utställningar, gå uppfödarutbildningar etc.

När du väl fått hem din lilla lovande honkattunge så är hon så klart världens ljuvligaste och vackraste katt- i dina ögon och säkert också i uppfödaren med! Du har stora planer för henne och drömmer om kommande små ulltussar till kattungar. 

Din lilla hona kan utvecklas hur som helst, inga garantier om en blivande utställningsstjärna kan lämnas när kattungen är liten. Men en lovande liten kattunge med en bra stam bör uppfödaren ha försökt plocka fram åt dig! Ragdolls kan växa väldigt ryckigt och proportionerna kan ändras många gånga under uppväxten. 

 

♥  Läs på  

Det är viktigt att läsa på ordentligt. Läs allt du kommer över om kattavel, om rasen ragdoll, och om avelsplanering och försök sätta dig väl in i rasstadarden. 

Ju bättre du förbereder dig desto mer lär du dig och desto bättre kan du planera din avel, och därmed kan du få fram bättre katter och då är det också lättare för dig att hitta köpare till dina kommande kattungar.

 

♥  Utställning

Ställ gärna ut din lilla kattunge/ungkatt så träffar du andra likasinnade, knyter kontakter och får en bedömning på din lilla ”stjärna”, samt att kattungen vänjer sig vid utställningsmiljön – det är bra att vänja kattungen som ung, för kanske har du planer att ställa ut den fler gånger?

Be din mentor om hjälp och råd inför er första utställning, kanske kan ni även samåka eller i alla fall träffas på utställningen, om ni inte bor för långt ifrån varandra?

 

♥  Löp

Din hona kan börja löpa redan så tidigt som vid 6 månaders ålder (det är det tidigaste någon av mina ragdollhonor hittills löpt) men det kan också dröja till närmare året. Ofta beror det på när på året din hona är född, de löper gärna på våren när dagsljuset blir längre.

När din hona löper kan hon bli riktigt jobbig: ropa och skrika högljutt efter hanar dygnet runt, ibland hinner hon inte med att äta och kan gå ned sig i hull och vikt, vissa honor kan också urinmarkera under löp (kissa i en säng eller på soffan - det gör flera av mina honor under löp om de får chansen.) Just löpen är ofta en jobbig bit i att ha en fertil hona, det är tålamodsprövande för alla i omgivningen. 

Andra honor kan ha helt tysta löp så man knappt märker att de löper, och då kan det vara lätt att missa ett löp, eller vara svårt att veta när det är dags att åka till hanen för parning. 

Hur ofta och hur länge din hona löper går inte att förutsäga, det varierar väldigt på olika honor. En del löper varannan vecka och löpet håller i sig i en vecka åt gången (detta är väldigt vanligt bland mina honor, speciellt på våren.) Andra löper några gånger om året. 

En del löper tämligen regelbundet medan andra kan löpa lite när som helst. Många honor har tre täta löp för att sedan ta ett uppehåll innan hon sätter igång igen. 

Det är inte bra att låta sin hona ”löpa tomt” flera gånger och det är heller inte så bra att sätta henne på P-piller… Därför brukar jag oftast ta 2-3 tämligen täta kullar (beroende på honans kondition) och därefter kastrera henne.

 

♥  Hitta avelshane

Att hitta en bra avelshane att para sin hona med som ny uppfödare, utan kontakter, är tyvärr inte helt lätt inom ragdollvärlden. Många håller på sina linjer och många sitter med restriktioner på sina avelsdjur, samt att det även finns flera som är rädda att få in smittor i sina katterier genom att låna ut hane. Många nya uppfödare har fått nöja sig med mediokra hanar pga detta. 

Ett bra sätt att komma in i ”gänget” är att besöka utställningar och där ta lite kontakt och även vara aktiv på nätet i ex olika ragdollgrupper på fb, följa uppfödare på instagram och visa sitt intresse där. Tänk på att vara ödmjuk i din framtoning, många har lagt ner åratal av arbete, tid och pengar i sin avel, och ser sin uppfödargärning som en del av sitt livsverk. Erfarna uppfödare har en väldigt stor och gedigen kunskap om sin ras och massor med praktiskt arbete/erfarenhet bakom sig som inte går att läsa sig till, de har ofta ett mycket bra ”öga” för våra vackra ragdolls.

Du som köper hona till avel av mig är välkommen att höra av dig till mig om jag har någon passande hane för din hona att para med när det börjar bli dags för avel för henne, jag har ofta flera hanar i avel och lånar gärna ut även till nya uppfödare.

 

♥  Ansvar

Som uppfödare har du ett stort ansvar, det vill jag verkligen poängtera igen! Det är du som planerat och fött upp dina kattungar och jag menar att du moraliskt har ett livslångt ansvar för dina uppfödningar och för din avel (så ser jag på min uppfödning). 

Med ditt ansvar följer då naturligtvis att du verkligen gör allt du kan för att kattungarna ska bli friska och trevliga katter med bra temperament. Detta för att de ska kunna få de bästa förutsättningarna för ett bra liv och fungera bra i sina nya familjer.

Enligt lag har du som uppfödare ansvar för fel på kattungen i 3 år efter leverans, detta gäller även dig som bara tar en kull - du är ju uppfödare till den kullen!

Som seriös uppfödare anser jag att du också har ett ansvar gentemot dina kattungeköpare, om du föder upp och säljer kattungar, exempelvis att kunna erbjuda mentorskap, ge råd och svara på frågor även efter köpet, och även med att försöka hjälpa till med eventuell omplacering av katten.

 

♥  Lagar & Regler 

Det finns många lagar och regler kring katter och kattuppfödning. 

Här tar jag upp några av dem:

  • Det finns regler för hur många katter du får ha i ditt hem, det är tillåtet att ha upp till 9 vuxna katter (över 12 månader gamla) utan tillstånd. Vill du ha 10 eller fler så behöver du ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen.
  • Det finns också regler på hur många kullar du får föda upp per år utan tillstånd, vilket är 2 kullar per år. Vill du ta en 3:e kull under samma kalenderår så behöver du först ansöka om tillstånd.
  • Det är inte tillåtet att avla på sjuka djur eller djur som bär på genetiska defekter.
  • Det finns regler på hur många kattlådor du ska ha, regler om klösträd, hur stort utrymme katterna behöver, mått på eventuell kattgård, tillsyn osv.
  • Det finns regler kring avel från din kattklubb, regler kring registrering av kull mm.
  • Vid försäljning av kattungar reglerar Konsumentköplagen och Köplagen dina skyldigheter som uppfödare/säljare
  • Det finns regler från Skatteverket kring moms och skatt för hobbyverksamhet respektive näringsidkare.

Det gäller att skaffa sig information om aktuella lagar och regler innan du börjar föda upp katter, så att du vet vad som gäller och kan planera din uppfödning därefter.

 

♥  Tid

För att ha en kattkull behövs massor med tid. Mycket kan hända och det gäller att finnas till hands. Enligt lag är du skyldig att övervaka din katts förlossning och hjälpa till om det behövs, och förlossningen är inte lätt att pricka in i kalendern - kattungarna föds när det är dags. 

Du behöver kunna ta semester/ledigt för att vara hemma när det börjar närma sig och även för den första tiden med de små nykomlingarna.

Under hela kattungarnas uppväxt och ända fram till leverans behövs dina insatser och det är ingen nackdel om du har familj och barn - för det är superviktigt att kattungarna blir ordentligt socialiserade.

 

♥  Pengar & Försäkring

Det kostar pengar att föda upp katter, det gäller att ha en rejäl buffert inför en kattkull och att hålla sin hona försäkrad samt att försäkra in kattungarna så fort det går (ofta kan de få en individuell försäkring vid 6 veckors ålder, flera försäkringsbolag erbjuder avelsförsäkring för honan där kattungarna ingår från tidig ålder.) 

Oftast tjänar man inget på sin uppfödning, tvärtom, man får vara glad om det går ihop sig vid årsslutet. Man får se det som en rolig och givande hobby. Att ta fram en bra raskattunge efter hälsotestade rastypiska friska, fina föräldrakatter med bra stam kostar en hel del, även om allt går bra och inget oförutsett inträffar.

 

♥  Kattklubb & Rasring

Du behöver vara med i en kattklubb för att kunna ställa ut din katt och för att få registrera dina kattungar. Vill du ställa ut mycket så rekommenderar att du blir med i en SVERAK-ansluten klubb, välj en klubb som finns i närheten av där du bor. Gå in på SVERAK:s hemsida så hittar du klubbarna. På hemsidan finns massor med info om uppfödning och mycket matnyttigt för uppfödare om regler, avel, hälsa, utställning mm. Kattklubbarna brukar kunna ordna uppfödarutbildningar och utställningskurser - gå dem, det är guld värt! 

Det finns också kattklubbar utanför SVERAK, som det fungerar utmärkt att bli med i och registrera sina kattungar i, det finns flera sådana kattklubbar i Sverige, tex de klubbar som är anslutna till NFCO.

Jag rekommenderar varmt att även vara med i en rasklubb, så bli gärna medlem i Ragdollklubben. Dels för gemenskapen men också för att tillsammans jobba för vår fina ras, få vara med i aktiviteter och seminarier kring ragdoll/katter, för att kunna annonsera dina kattungar på rasringens hemsida, och för att få kontakter med andra ragdolluppfödare och ragdollentusiaster.

 

♥  Engagera dig

Kanske du rentav tycker det är så kul med kattklubbarna att du vill engagera dig i styrelsen och i andra uppdrag? 

Du blir varmt välkomnad, det behövs alltid folk som brinner för rasen och som vill engagera sig.

Du behöver inte kunna allt från början utan du lär dig längs vägen.

 

♥  PawPeds

Det finns bra nätutbildning om katt och kattuppfödning på www.pawpeds.com, jag rekommenderar verkligen alla kattintresserade att utbilda sig via PawPeds. 

Här får du grundliga kunskaper i allt du behöver veta om katter och kattuppfödning, från genetik till förlossning, varje fas i kattungarnas utveckling, om kattens sjukdomar och anatomi etc. 

Allt du behöver veta och kunna som kattuppfödare! 

 

♥  Samarbete

Om du blir riktigt intresserad av kattavel och kanske rentav börjar fundera på egen avelshane så är det jättebra att knyta kontakt med någon eller några andra uppfödare för ett samarbete. Det behöver vara uppfödare som du går bra ihop med och som har ungefär samma tänk som du kring avel. 

Det är väldigt värdefullt att ha ett sådant samarbete, då kan man exempelvis dela avelshane, utbyta lovande kattungar med varandra, åka på utställningar tillsammans, dela med sig av erfarenheter och allt möjligt smått som stort, sorger och glädjeämnen vad gäller avelsarbetet - ja helt enkelt samarbeta och ha kul ihop som uppfödarvänner och uppfödargäng!

 

♥  Hälsa & Hälsotester

Ragdoll är i överlag en väldigt frisk ras. Men som alla katter så kan de drabbas av hälsoproblem och det finns även en del genestiska problem inom rasen som vi uppfödare behöver ha koll på. Därför är det viktigt att hälsotesta sin avelskatt och att enbart avla på friska katter så att ungarna får bästa möjliga förutsättningar. 

På Ragdoll är det väldigt bra att göra följande hälsotester innan avel:

  • DNA-testa för HCM om inte föräldrarna/far&morföräldrarna är fria
  • Ultraljudscanna hjärta och njurar 
  • Blodgruppera, dvs kolla vad avelskatten har för blodgrupp (åtminstone honorna, för att inte drabbas av blodgruppskrock för kattungarna i din kull, googla gärna ”delningskull” för mer info)
  • FIV/FeLV test
  • DNA-testa för dvärgväxt (när testet kommit i bruk) om kattungen inte är fri genom sina föräldrar, se mer info om dvärgväxt nedan
  • Och så skadar det förstås inte att göra en ordentlig hälsokoll hos veterinären innan parning.
  • Tänk på att vaccinera din hona i god tid innan parning

 

♥  Dvärgväxt

Det är också viktigt att du som uppfödare har koll på den allvarliga genestiska defekten som uppkommit inom vår ras, DVÄRGVÄXT. 

Tyvärr finns det ännu inget test i bruk (men vi hopppas det kommer snart), så du kan inte testa din avelskatt för att se om den är bärare av defekten eller ej. Mitt råd är att, så länge inget gentest finns tillgängligt, är det absolut enklast och bäst för dig som uppfödare att: 

  • Välja din blivande avelskatt du vill köpa in, ur PG-fria linjer, för att inte riskera att sprida genen för dvärgväxt vidare i vår ras. 
  • Om du lånar in en avelshane för parning till din hona så välj en hane ur PG-fria linjer så har du gjort ett klokt beslut med avseende långsiktig hälsa inom rasen, speciellt om du vill spara någon kattunge ur din kull till kommande avel, eller om du planerar att sälja en lovande kattunge till avel.

Det finns mer info på Ragdollklubbens hemsida, jag har där skrivit en lång text om dvärgväxt.

 

♥  Länkar 

Här är bra länkar med mer info om kattavel:

www.pawpeds.com

www.katter.nu

 

Länk till SVERAK: www.sverak.se

Länk till Ragdollklubbens hemsida: www.ragdollklubben.com

 

LYCKA TILL!

 

COPYRIGHT: Susanne Göransson

Texten får ej delas eller kopieras utan författarens tillstånd!

 www.ragdolls.dinstudio.se